Första generationen Runmalm (Se MyHeritage.se för mer info om släktträdet) 

 

Hjalmar Runmalm 1896-1983. Föddes på Bokenäset. Tillsammans med flera syskon blev han tidigt intresserad av havet.   FÖRÄLDRAR/SYSKON.......

 

Hjalmar blev Sjökapten och så även brodern Eric, som också tog namnet Runmalm. Hjalmar gifte sig med Gunhild Östh (1905-1983)och de fick barnen Lennart och Åke. Vid Hjalmars bouppteckning fanns även med en dotter från inlandet som varit okänd...

 

Gunhild var sjuksköterska och skötte hemmet Götahill i Kungsten, en mycket stor villa där flera släktingar bodde. Huset hade tre våningar samt källare/skyddsrum. I källaren fanns en enorm värmepanna som gick att elda med all form av brännbart... Det var nog en rest från något gammalt fartyg?     SLÄKTINGAR OLGA Papegojan:::::

 

Kuriosa är att i huset fanns en hytt med samma inredning som fanns på fartyget. Det var bl.a. väggmålningar från olika årstider i Sverige. Fartyget gick regelbundet på "Tropikerna" /Västafrika och stöttade familjen med jordnötter i stora säckar. Under krigsåren var Hjalmar mest till sjöss men lyckades få hem stora mängder Corned beef och annan mat till familjen.

 

Under dessa sjöresor gjorde Hjalmar mängder med uppfinningar, många finns idag hos Sjöfartsmuseet. Hjalmar var en företgångare i att tolka radarbilder och tog flera patent på hjälpmedel. Andra var "självbromsande vajerrulle" som uppfanns efter att Hjalmar sett besättningen ramla ur livbåtarna när den ena däverten sänktes snabbare än den andra, hållare för sjökortsbestick, parallellförflyttningslinjal, kursskivor mm. Här fanns även konserburksöppnaren Röda Klara, där Hjalmar uppfann "den rullande kniven". Tyvärr blev han bestulen på patentet vilket grämde honom. Intill sin död var Hjalmar välkänd bland fartyg och sjöbefäl i hamnen.

 

Göteborg växte och så även trafiklederna. Högsboleden knöt ihop Högsbo med Älvsborgsbron och leden drogs tvärs över Götahill. Kanske var det ändå dags att flytta till en modern lägenhet. Hemma i köket på Orkestergatan tillverkades hållare för sjökort som Hjalmar med framgång sålde vid besök på bl.a. Stena Lines fartyg (roligt att få vara med/Björn)

 

 

 

Andra generationen Runmalm

 

Lennart Runmalm 1931-1997. Född i Göteborg och växte upp med Scouter och friluftsliv. Träffade tidigt Ann-Sofie Theorin med samma intressen. Krigsåren 39-45 påverkade mycket och Lennart fick tidigt intresse för teknik och luftvärn. Det blev Chalmers och rakt in på Volvo Lastvagnar. Ett av hans minnen från tidiga Volvo var att vid personalmöten så samlades Alla i personalmatsalen, hela styrkan alltså, dom var inte så många. Lennart stortrivdes med sitt arbete som försäljningsingenjör ända fram till avtalspensionen.

 

Värnplikten blev på luftvärnet och resten av livet gladdes han av att åka på repmöten som reservofficer.  Det blev många vänner som gemensamt sjöng, bl.a. "Vi har skjutit en gök"... Finns på Spotify. Andra paradnummer var Statyvisan och En kväll jag vara i Roma...

 

Efter Kadettbalen i Stockholm så gifte sig Lennart och Ann-Sofie i Birgittas Kapell, Göteborg. När barnen växte upp så var Särö en naturlig plats för återhämtning och stugan som byggdes på släktområdet 1956 blev tillbygd till permanentbostad 1983. Det var mycket båtliv under åren, träsnipan Zenta fungerade som flytande sommarstuga utefter västkusten. Många krabbor fastnade i Zentas garn för att sedan inmundigas i glada vänners lag.

Dom sista åren var lite kämpiga med ryggont som slutligen fastställdes bero på grus mellan ryggradens kotor. Det blev en operation som gick bra men tyvärr så avled Lennart vid efterföljande komplikationer.

 

 

 

 

Åke Runmalm 1936.05.28.

Ingenjör/konsult från Göteborg, idag boendes i Partille.

Gift med Marita Runmalm (född Emanuelsson) 1937.10.30 - 1967.06.25.

Sjuksköterska från Göteborg.

Åke omgift med Ingrid (Anna, Märta) Runmalm (född Eriksson) 1929.04.23.

Banktjänstekvinna från Dals-Ed, idag boendes i Partille.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tredje generationen Runmalm

Björn Runmalm föddes nio månader efter kadettbalen (1951) och de unga föräldrarna hade det lite tufft. Ann-Sofie reglerades från skolan (dåtidens barnledighet), Lennart hade extrajobb och  körde Taxi för att få ekonomin att gå ihop, under sin skoltid. bostad var en enrummare på Torggatan, med utedass. Släkten (Sam Martinius) förbarmade sig och hjälpte till med en bättre bostad på Fyrverkaregatan. Redan 1956 byggdes även den första stugan på Särö och den kom att få en central betydelse. Där fanns Mormor/Morfar och stora delar av släkten på mammas sida. I Västra Frölunda fanns Björns bas för Friluftsliv och i Särö fanns basen för segling. Farfars kunskaper inspirerade också. Efter att uppfinnarverkstaden försvann när Högsboleden byggdes så fick farfar ta över en lokal hos dåvarande företaget Svenska Block, på Långedragsvägen. Där tillverkade Hjalmar bl.a. sina patenterade lejdare med utbytbara steg.  Björn fick lära sig att Splitsa och annan repkunskap. 

 

Radiointresset kanske kom från mammas kusin Staffan Styrén som tidigt var svartsändare på Mellanvåg... Björn utvecklade detta till FM bandet... Västra Frölunda DX-klubb bildades med bas på Kortvågsgatan. Det blev riktig radiokommunikation med teknik och telegrafiutbildning på dåvarande LV6. Teknikintresset frodades och siktet var inställt på gymnasiets el/teleingenjör, 4 årigt. Friluftslivet tog dock för mycket tid så examen blev som Anläggningsingenjör... 

 

Friluftsintresset medförde arbete som scoutkonsulent/Föreningssekreterare i Norrbotten 1970-75. Argaladeiexpeditioner i Svenska fjällvärlden avlöstes av Spetsbergen (1972) och Grönland 1976. Arbetet inom föreningslivet övergavs för fortsatta studier. På Göteborgs Universitet blev det ekonomi och Socionomexamen. 

 

Praktik o uppsatser gjordes inom hemelektroniksektorn vilket skapade underlag för första arbetet som Kamrer, jo det var faktiskt jättekul! I Norrbotten hade Björn träffat Marianne som flyttade med till Göteborg och de bosatte sig i moster Barbros hus, på Särö. Därefter blev det Hällesåker och Lindome.

 

Fram till 1985 drev Björn ekonomifunktioner för hemelektronikfabrikaten SABA Dual Nordmende Telefunken Thomson Tandberg mfl. 1986 Övertog Björn, tillsammans med kollegan Ulf Wållgren, agenturen för SABA. Roliga år men också arbetssamma då dotter Malin föddes 1983 och sonen Mikael 1986. Agenturen drevs fram till 1992 då franska Thomson, ägaren till varumärket SABA, skapade ett eget dotterbolag för norra EU regionen. Björn släppte då hemelektroniksidan och gick vidare med enbart administration, det blev Ekonomistyrning AB. 

 

Hustrun Marianne valde år 2002 en annan inrikting på sitt liv så Björn flyttade åter till Särö. Det blev släktens gamla lada som byggdes om till bostad, även för Mikael o Malin. Ett år senare träffades Björn och Lena, en sen oktoberkväll, på SHELL tappen i Särö. Intresse uppstod, Lena med barn, Daniel o Martin flyttade in efter ett år, Lenas och Björns vigdes 2005. Medlemsskapet i Jorden Runt Seglar Klubben blev påtagligare när avseglingsdatum sattes till kl 6 den 6/6 2006. Lena ville se Amazonas djungler och så fick det bli. Nästan två år blev det som finns i RESEDAGBOKEN. 

 

Grekland har alltid haft en dragningskraft på Björn, alltsedan första besöket 1981. Många och långa arbetsdagar krävde återhämtning och det skedde bland de grekiska öarna, långt före mobiltelefonens dagar. Det blev Supernova Charter AB som hyrde ut båtar för att kunna tillgodose det egna seglingsintresset. Redan före Långseglingen hade Lena önskat ett hus på Lefkas, där båten låg långsides utanför huset... Huset blev verklighet i byn Vliho på Lefkas 2009. 

 

År 2012 fyllde Björn 61 och pensionerade sig. Sonen Mikael köpte Ekonomistyrning AB, Lena slutade samtidigt arbeta så att de båda lever livets glada dagar, halvårsvis i Grekland. Den andra halvan av året tillbringas i Särö men antal nätter är nog nästan mer i på resande fot med husbilen.

 

 

 

 

 

 

 

Kerstin Runmalm föddes 1956 och utvecklade även hon intresse för friluftslivet. Det blev scouter och vänner från läger. Att paddla genom Alaskas vildmark gav intryck för livet. Stor förståelse förfunktionshinder ledde till Speciallärarutbildning i Umeå 19XX. Där läste även Bengt "Flugan" Landström som dock ville flytta till tillbaka till Luleå, efter studierna. De blev ett par och gifte sig sedan en vacker vinterdag.

 

Det blev barn. Först ut var Sofia, till släktens förtjusning så tog den lilla familjen ut sin 6 månaders föräldraledighet genom att låna ett hus i Spanien. Många undrade "kan man verkligen göra så?"

 

 

 

 

 

Carina (Jeanette) Wiesner (född Runmalm) 1959.05.15.

Ekonom/Grafiker från Göteborg, idag boendes i Göteborg.

Gift med Roger (Sten) Wiesner 1949.04.05.

Fraktexpeditör från Borås, idag boendes i Göteborg.

 

Niclas (Åke) Runmalm 1963.01.18.

Egenföretagare från Kungälv, idag boendes i Kungälv.

Gift/skild med Leila (Sinikka) Runmalm (född Parkinen) 1959.12.01 - 13.06.16.

Marknadsförare från Stenungsund.

Niclas är förlovad med Yvonne Severinsson (född Severinsson) 1959.11.04.

Sjukgymnast från Trollhättan, idag boendes i Kungälv.

Copyright © All Rights Reserved

utökning av höjd